Thursday, December 6, 2012

Bila cemburu

As Salam,

Hahh..tengok nih. Sape yang paling kuat cemburu sebenarnya ye??!!



Cemburu seringkali menhiasi sebuah perhubungan. Andaikan sebuah perhubungan tanpa cemburu, diibaratkan rasanya gulai ayam tanpa perencah dan ayam bbq tanpa sos bbq.Hikhik..

Tapi jangan pulan cemburu buta. Yang tu dah terlebih perencah gamaknya ye!




Rindu Laa

As Salam,

Rindu? Tetiba jer rindu nih.. Kat sape plak? Hehe..Tak ada la, title jer lebih gayanya. Actually, bila duk tengok orang buat business online nie, rasa rindu plak nak come back berbisness online. Setahun lepas, sy, kak, abg dan adik2 pernah run busines online nih. Kami jual tudung dan kain pasang. Memang seronok buat busines cara ni. Modal pun tak banyak sangat, asal ada supplier yang ok, ok la busines kecil-kecilan kami nih. 

Masa first start, rasa takut jugak. Ye la, dengan pesaing daripada luar yang memang dah lama bertapak, banyak choice lagi. Takut jugak la kot3 tak ada sambutan. Tapi alhamdullilah, rezeki tak ada siapa yang dapat duga kan. Busines kami berjalan dengan lancar dan dapat sambutan daripada ramai. Mula-mula tu member3 je la yang order, lepas tu mula perbesarkan sayap..cewaahhh* 

Hasil keuntungan pertama kali, sy grab Galaxy Tab 7.0 plus. Masa tu baru je beberapa minggu keluar di pasaran. Kalau tak silap, harga dalam RM1700++ lagi. Rasa sangat berbaloi3 tau. Kalau nak tunggu duit gaji bulanan, memang lama la kena menabung. Hehe..Tak lama lepas tu, kami masing-masing makin sibuk. Sy bizi dengan study, kerja lagi. Rasanya tak sempat nak handle. Business online nie kita kena selalu check email, mesej dan always update tau. Kalau tak, customer lari. Last stock kami keluarkan adalah tudung yang macam kat bawah tu. Last3 achik sorang jer yang handle. Tapi dia dah ada busines online sendiri iaitu FA De Phileo.. 

Kalau ada rezeki lagi, Insha Allah, kami akan buat come back. Cuma tak tahu lagi la bila..hehe..


Jadi model cilok masa zaman dulu kala..hehe..

Sebelum buat bisnes nie, sy pernah join satu contest iaitu Pencarian Model untuk Tudung Fareeda 2011. First time join benda alah gini. Sy dapat info pun dari member kat USM ni, Kak Sarah. Dia la yang ajak join. Masa tu Kak Sarah dah menang untuk mingguan dan dipilih untuk ke peringkat final nanti. Bila tengok Kak Sarah promote, macam best la jugak kan. Apa salahnya kalau join kan? Saje suka2..hehe..Salah satu syarat nak join kenala beli tudung Fareeda dari dealer yang sah dan hantarkan salinan resit serta gambar masa pakai tudung tu. Masa tu abah yang sponsor RM200.00 nak beli tudung. Semangat punye pasal kan* cam abah je lebih3 nih*..Then, snap picture and send email to FAREEDA. 


Contest nie jalankan selama 12 minggu rasanya. Setiap minggu, gambar pemenang akan disiarkan dalam akhbar Kosmo. Fuhhhh..tunggu punye la tunggu..Jumaat berikutnya, pagi2 lagi pergi beli paper. Kot2 la ada rezeki..Jeng jeng jeng..Cari punya cari, jumpalah iklan Fareeda. Wahhhh* gambar saya ada la! Yes yes yes! Menang untuk first round. Happy giler mengalahkan masa ambik result SPM dulu. hikhik..Sy dan beberapa orang lagi menang untuk minggu ke - 11 dan akan ke final selepas itu. Tapi rezeki sy sampai disitu sahaja sebab 2 -3 hari sebelum final (kat KL), abah masuk ICU kerana sakit jantung. Abah lebih penting kan. So, bye3 final...Lain kali join lagi..hehe..*




First time masuk paper nih..


Wednesday, December 5, 2012

Trip to Kedah: Hotel Harvard Suasana

As Salam,

Tengok tittle bukan main lagi ye! Macam pergi holiday plak..Hehe..Actually, sy ke Kedah last week sebab ada kursus untuk geng3 Setiausaha Eksekutif. Kursus ni anjuran kami punye organisasi yang terchenta iaitu USM. Kursus ni kat Hotel Harvard Suasana, Bedong, Kedah. Sebelum tu, pihak admin maklumkan yang ada lagi satu kursus kat Terengganu at the same date and time! Tapi, tak nak pergi la. Dah banyak kali pergi Terengganu. Pergi Kedah la plak..sigh*

Kami bertolak dari USM, KK dalam jam 10.30 malam hari Khamis..Daripada kampus kesihatan, dalam 13 orang je. Yang lain dari Induk, Kejuruteraan & IPPT. My bestie, Zira pun join sekali! Lucky me! Memang bertenggek dengan dia je la sepanjang kursus. Sempat jugak kami3 singgah kat Jeli untuk suffer, rasanya masa tu jam 1.00am++ kot. Nak makan nasi kan over la plak. Ye la, malam2 buta nak hadap nasi memang akan berjaya la menambahkan kelemakan dalam badan yang memang dah berlambak nie. Kami order daging burger je, tapi 3 keping! Tu dia aihhhh! Lepas tu berhenti plak dekat R&R mana ntah, dah tak ingat sebab masa tu sy dah terlentok tidor atas zira. Hikhik..BaNgun-bangun jer dah sampai kat Kedah, masa tu dalam jam 6.00 pagi rasanya. Singgah kat masjid untuk solat subuh dan mandi la terus. Tak kan nak gi kursus tak mandi plak, kan tak pasal2 satu bilik haru biru.

Sempat jugak kami singgah kat bandar Sg Petani untu sarapan pagi. Kalau tak silap, kitaorang ke Restoran Cinta Sayang. Memang best giler nasi lemak depa. Kat sebelah tu Restoran Nasi Kandar. Nampak best jugak, tapi orang kata kalau dah perut melayu, memang nasi lemak je la. Then, kami3 window shopping kat Tesco Sg Petani. Bukan main lagi sorang2 beli bekalan jajang!

Kitaorang tiba kat Harvard dalam jam 10.00pagi ++. Ingatkan kena check in petang sebab dalam surat tulis jam 4.30. Tapi macam mana ntah depa adjust dengan orang hotel nak masuk awal. Alhamdullilah..Sebilik dengan Zira memang menjadi idaman! Ahakzz..

3 hari kat Harvard memang best. Ingatkan kursus yang biasa-biasa cam yang selalu pergi tu. Tapi yang nie memang lain terus. Fesi2 pun okeiy, kursus tak borink, penceramah sangat sempoi. Tak terasa lama pun. Yang paling best, makan 3 - 4 kali sehari. Uihhh..dah la makanan best-best.! Niat nak turunkan berat badan tergendala dengan serta merta. Lain kali je la..

Part yang paling best masa explorace dan aerobic. First time tau aerobic dalam swimming pool! Haha..gile sejuk. Dah la pagi-pagi hari lagi. Nasib baik tak tenggalam terus! Time explorace, kami dipecahkan to small group dan campur3. Kiranya campur dengan geng3 dari kampus lain la. Yang paling sempoi, kami kena berayun guna tali. Aduiiii, memang fail terus! Nasib baik badan tak jatuh. Ada yang kena buat sampai 2 -3 kali sebab tak menjadi. Hehe..Time kena buat ketupat lagi lah. Sorang pun tak tahu buat! Apa ke hal nye?? Tu la akibatnya suka order je ketupat time raya!

Kalau nak ceritakan pengalaman kat Harvard, memang panjang berdepa la gamaknya. Hehe..Jom la layan gambar plak!



Breakfast di Restoran Cinta Sayang..Letih aihhhh..

Hilangkan penat kejap! @ Tesco Sg Petani..

Kepalaku bergoyang pusing!

Dah tiba! Hotel Harvard Suasana, Bedong, Kedah.

Sampai jer terus orang suruh makan. Apa lagiiiiiii....!!




Muka penat giler! _Zira..
Tunggu untuk next session_malam! Letih aihhhh..


Zira dah tak boleh bukak mata..hikhik..








Orang lain tengah rest, kami plak sibuk cari tempat nak posing. 
Kenangan katakan..hikhik..















Gua rasa nak terjun terus weii!!

Ape ke hal nye nih??

Ready to explorace!!





Konon3 tengah bagi opinion la time kan. Ahakzz..
*Stoking pink tu yang penting! Sejuk giler weh. Badan dah jadi macam panda!




Kami bertolak balik ke KB hari Ahad dalam jam 2.00 petang. Masa otw balik, ternampak la AmanJaya Mall. Apa lagi, minta abg driver berhenti terus! Haha..Mall ni baru je bukak, okay la jugak.
Sempat beli cenderahati untuk orang-orang tersayang kat rumah tu..Hehe..
Sampai rumah dalam jam 11.30 malam. Kes berhenti makan banyak kali. Haha..Esoknye terus call bos mintak cuti. Deman weii! Hujan lebat masa berhenti kat Banjaran Titiwangsa.
Arghhhh..walau pun tempat lain cantik dan best, tapi rumah sendiri jugak lah heaven kan?


Thank you to all facilitator and organizer! Kursus yang sangat best dan we're really3 enjoice!
Till we meet again guys!!


Kenapa nama taufan diletakkan nama perempuan??

As Salam,

Pernah tak terfikir kenapa nama taufan selalu dikaitkan dengan nama orang perempuan? Seperti contohnya, taufan Sandy, taufan Katrina, taufan Wilma, taufan Irene dan sebagainya. 

Hurmm..siapa ye yang letak nama taufan nie sebenarnya? Perlu ker letak nama perempuan. Kalau kita perhatikan, taufan yang besar akan diletakkan nama orang perempuan, kalau taufan manja2 dan kecik, nama lelaki. Huhh*

Ada pendapat yang katakan sebab utamanya adalah kerana apabila orang perempuan ni marah dan naik angain, depa akan jadi ganas, garang, liar basah. Sebab tu bila depa pergi, depa ambik rumah, kereta dan sebagainya. Tapi berbeza dengan orang lelaki, depa3 tu akan tinggalkan aje..Hehe* Maybe lain orang lain pendapat. 

*Yang pastinya, taufan adalah dari Allah S.W.T untuk memberi peringatan kepada seluruh umat manusia dan untuk bagi membuktikan kebesaranNya..Wallahualam*


Taufan Sandy - New York