Saturday, December 15, 2012

Hujan ohh hujan..

As Salam,

Hari nie pagi3 lagih dah hujan lebat .nyaman nye kalau dapat terus beselimut.  Hujan tak berhenti3 sampai la sekarang. Mood nak study makin lama makin menghilang. Sejuk katakan. hikhik..Maybe kat KB dah nak stat musim tengkujuh kot. Lebat jer terus nie, dari semalam lagih.Konpem tokey3 yang jual payung kaya giler time nie kan! ahakz.


Kalau ada goreng pisang panas3 nie, mesti best kkan! yummy3. terliur plak dah..





Friday, December 14, 2012

Busy busy busy


As salam,

Malam3 semua!! Terasa diri nie sangat3 busy 2 - 3 hari nie. Busy dengan exam lagih, kejap berlambak lagih..Semalam my dad admit ward, sebab supposely dia akan operate next tuesday. Heart operation. But according to doctor plak, result darah dak kondisi nye tak izinkan lagih. So, kena tunggu result this coming 26 dec plak and my dad dah discharge petang tu. Hurmm..I wish all this thing gonna be okaiy, please pray for him.


Khamis kelmarin memang kalut jugak. Pagi teman dad kat wad kejap, then study sikit kat library USM before exam petang tuh. Then, ke hospital semula and balik rumah. Fuhh..really tired maa! I sit for Human Resource DEvelopment's paper yesteday. Alhamdullilah, dapat la jawab seposen dua..hehe..result tak tahu la macam mana gamaknya. Hopefully okaiy la. Kalau tak, arghhhhhh!! Tension3 la!


@library..


Sekarang dah hampir jam 11.15 malam.Nak sambung study sikit sebelum tido. Lusa ada exam Marketing Management & Strategy. Wish me luck ye! 

Selamat malam, dunia yang indah!!


Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, December 11, 2012

Kita Saling Melengkapi

As Salam, 

Sy sangat suka dengan ayat saling melengkapi. Ye, kerana saling melengkapi itu adalah lebih baik. Ada di antara kita yang leka mencari sesuatu yang terlalu sempurna dan hanya mengimpikan keindahan luaran semata-mata. Bahagia bukan pada luaran, tapi bahagia di rasai dalam hati.

Ada juga diantara kita yang menjadikan sesuatu perkara sebagai ukuran kebahagian. Kerjaya, pelajaran dijadikan alat pengukur untuk menentukan kebahagian kehidupan?? Betapa khilafnya mereka. Tidakkah mereka mengetahui kebahagian diperolehi melalui ketenangan jiwa, keindahan akhlak dan keberkatan dariNya? 

Kadang-kala status dijadikan pegangan, gelaran seseorang dijadikan sandaran untuk mencari pasangan hidup. Apakah itu semua menjanjikan kemanisan dalam perhubungan? Apakah dengan gaji si isteri tinggi, gaji suami melimpah ruah menentukan keharmonian perhubungan Apakah duit mampu membeli kebahagian? Konon2nya, jika belajar tinggi2 sampai degree, master mahupun Phd akan saling melengkapi dengan luahan pendapat dan fikiran yang sama? Jika ini yang menjadi ukuran, sungguh jauh tersimpang siur. Jangan anggap mereka yang berpelajaran rendah tiada pendapat yang bernas, tidak mampu menerajui sebuah perhubungan. Kadang-kadang terdapat mereka yang berpelajaran tinggi, tidak mampu untuk membuat keputusan untuk diri sendiri dan hanya mengikut telunjuk orang sahaja.

Ramai orang terutama lelaki pada masa kini yang mencari pasangan berdasarkan pegangan dan status semata-mata. Rasanya mungkin mereka lupa agaknya yang wajib mencari nafkah adalah kaum Adam bukan kaum Hawa. Perhubungan yang dibina dileraikan atas alasan perempuan itu tidak mempunyai status yang layak untuk dipinang yakni dari segi pelajaran, kerjaya mahupun gelaran yang ada. Sungguh cetek dan jahil. Wahai kaum Hawa, sekiranya mereka ini yang menjadi pilihan kamu, seeloknya fikirlah sekali lagi. Sudah tentu terdetik dalam hati kecil " Dia nak menikah dengan aku kerana diri ku sendiri atau pun kerana status?". Fikir dan fikirlah. Tak mustahil satu masa kelak dia akan meninggalkanmu apabila berjumpa dengan orang yang lebih tinggi statusnya. Dan pernah kah kamu terfikir, lelaki beginikah yang menjadi pilihan? Tepuk dada tanya iman.

Semua orang inginkan kesempurnaan. Semua orang inginkan keindahan. Tapi mana mungkin ada yang sempurna melainkan Nabi S.A.W. Allah telah menjadikan mereka melengkapi di antara satu sama lain.Tugas kita hanyalah mencari dan memilih, yang lain serahkan kepadaNya. Kerana hanya Dia yang lebih tahu.

Pertarungan kehidupan ini tak kan pernah berakhir. Redha, pasrah dan ikhlas adalah jalan yang terbaik.




Letak Fungsi Reply Kat Komen

As Salam,

Dari semalam lagi cuba nak letak fungsi reply pada setiap kotak komen di blog nie. Punya la banyak kali try yang masukkan kod3 tuh, tak menjadi jugak. Haiihhh..last3 try cari kat setting jer. Rupanye3 boleh buat kat sini jugak. Aisey mann..

Nak jadi macam gini la..jakun punyer pasal kan. Uhuk3..


Cara nak buat terlampau senang jer tau dop..

Mula3 klik Design > Setting  > Post Comment  > Comment > Comment Location > Pilih Embedded > Save setting>>>>>> Tarrarrrrr! Dah jadi. Hehe..Senang jer aihhh.






Monday, December 10, 2012

Exam plak dah..

As salam,

Malam nie bukak buku. Hari khamis final exam dah start. Cuti dah apply, study belum khatam. First paper yang akan dibaham ialah Human Resource Development. Takut pun ada jugak, sebab nie dh final. Harap dapat buat yang terbaik nanti.

Duk belek3 buku, telinga dapat tertangkap bunyi lagu dato ct dan hafiz. Eh, adam dan hawa dan stat ke? Hahhhh, sudahhhhh! Tak pe tak pe, tengok buku tapi jeling3 sikit kat tibi. Sikit je pun aihhh..hikhik..




Published with Blogger-droid v2.0.9

Ways to treat your parents [Gambar]

As Salam, 

Just to share..
























Jamuan Kesyukuran [Office]


As Salam,

Pagi-pagi kat office nie terasa lapar la plak. Akhir tahun nie kerja tak ada la banyak sangat pun. Tapi kalau yang kerja kat bahagian finance tu, memang la terlampau busy. Nak tutup akaun la, prepare akaun untuk next year la. Tapi kiter, relax jer. Bila bos cool, secretary die pun cool jugak la..hehe..

Khamis last week, diadakan jamuan kesyukuran untuk student M.Med (Master Psychiatry) yang berjaya dalam exam November lepas. They'll tu future psychiatrist tau. Doakan3 semoga semua berjalan lancar lepas nie. Duk tengok gambar-gambar hari itu, terasa la lagi lapar nih. Adeiiii...tak boleh kompromi langsung la bab makan nih! Lepas ni nak call Zira ajak pergi menambahkan lemak dalam badan. Uhuk3..



Haruslah ada pulut kuning. Tanda semangat..Ye dok?








Tuan rumah nak masuk gambar jugak!




Awas! Kata Laluan Paling Popular Di Gunakan.

As Salam,

Pernah tak dengar Bruce Force? BF itu adalah kaedah untuk mendapatkan kata laluan yang paling banyak digunakan oleh geng3 hackers (penggodam). Serangan ini akan cuba untuk gunakan gabungan kesemua characters yang mungkin digunakan sebagai kata laluan. Gambar kat bawah nie merupakan antara kata laluan yang sering digunakan oleh pengguna.


Top 20

Top 50
Sesiapa yang gunakan password seperti kat atas nie, sebolehnya tukar la kepada yang lain ye. Kan tak pasal3 kena hack plak. Kalau korang ada akaun facebook @ twitter @ instagram dll, jangan gunakan kata laluan yang sama untuk semua akuan. Ia akan memudahkan kerja3 si hackers nie. Selain tu, kata laluan perlulah ditukar 6 bulan sekali agar ianya tidak mudah dikesan oleh hackers. Satu lagi, akaun bank tu, biarlah yang berbeza daripada laman sesawang nih. Tak pasal3 duit pun melayang karang. Sape nak jawab?


Sunday, December 9, 2012

Jawapan :Rahsia Dirimu Sudah Terbongkar [Part 1]

As Salam,

Okeiyh, ini adalah jawapan kepada entry Rahsia dirimu sudah terbongkar!! [Part 1]..Ready? Jom tengok jawapan:

1. Gambar pokok.
Cuba tengok pokok yang dilukis itu berada di tengah2 kertas, ataupun disebelah kiri ataupun di sebelah  kanan. Setiapnya ada rahsia sendiri!

Pokok berada ditengah2 kertas:
Seorang yang mempunyai keseimbangan dalam hidup. Pemikirannya seimbang dari segi positif dan negatif.

Pokok berada di sebelah kiri atau lebih kepada ke arah kiri:
Seorang yang lebih berpandangan negatif. Kebanyakkan apa yang difikir akan ke arah negatif. 

Pokok yang berada di sebelah kanan atau lebih ke arah kanan:
Seorang yang lebih berpandangan positif. Kebanyakkan apa yang difikir akan ke arah positif.

Saiz pokok:
Besar : Seorang yang sangat yakin kepada diri sendiri.
Kecil  : Seorang yang kurang keyakinan terhadap diri sendiri.

Dahan:
Sekiranya terdapat dapat dahan pada pokok yang dilukis, ini bermaksud memikirkan sesuatu perkara yang lain daripada yang sedang dilakukan sekarang. Contohnya, sekarang kita sedang bekerja di company A.Sekiranya ada dahan, ini membawa maksud yang korang sebenarnya sedang fikirkan nak kerja kat company lain dan masih mencari-cari arah tuju kerjaya yang lebih diminati atau yang lebih baik lagi.

Buah/ bunga pada pokok:
Sekiranya dalam lukisan ini, korang lukis buah atau pun bunga pada pokok, ini bererti korang tak happy time lukis benda ini. Fikiran korang ada kat tempat lain. Betul tak? ^_^

Akar:
Oucchhh..ini bahaya! Ia bermaksud sebab ianya bermaksud "parasit". Ini bermaksud dalam hidup korang, ada je someone yang nak bergantung dengan korang. Kadang-kadang naik rimas jugak kan? Ouchhh..


2. Kotak:
Besar :  Membawa maksud kita mempunyai impian yang besar untuk dicapai. Tapi bila berada di satu tahap, kita akan biarkan apa yang sedang berlaku itu terus berlaku dan tak berani untuk keluar dari "kotak" itu.

Kaca: Sekiranya masa tengah lukis kotak, korang bayangkan kotak jenis kaca, ini bererti kita berani untuk berkongsi impian kita dengan orang lain.

Batu/ Kertas: Sekiranya korang bayangkan kotak ini daripada batu/ kertas, ia membawa maksud impian yang rapuh. Uhuk3..

3. Kuda:
Membawa maksud orang yang akan menyokong atau yang selalu support kita untuk menggapai impian. Contohnya seperti husband, wife, kawan, parents dll.

4. Bunga:
Cuba tengok bunga yang korang lukis. Banyak tak kelopak? Ini membawa erti kawan yang korang ada  dalam kehidupan. Ianya lebih kepada best friend kita la. Kalau kawan, kan terlampau ramai plak kan.

5. Tangga:
Yang nie sy tak ingat. Hehe..Sorry ye! Kalau ingat, sy update terus ye!

6. Ribut taufan:
Ribut ini bererti masalah atau halangan yang korang hadapi untuk mencapai impian. Cuba tengok kat lukisan, ribut tu berada di bahagian mana. Contohnya, sekiranya korang lukis ribut berada disebelah bunga, ianya bermaksud halangan/ masalah yang korang hadapi adalah disebabkan oleh kawan. Sekiranya ribut itu berada di atas semua gambar, ia bermaksud, yang korang hadapi banyak masalah dan halangan dengan  orang lain disekeliling. Tapi jika ribut berada dibahagian paling bawah dan berada sorang-sorang (kat kanan dan tepi tak ada gambar lain), ini bererti korang tak ada masalah nak capai impian. 

Hahhh..macam mana? Ada yang sama tak? Hehe..
Sy akan buat satu lagi entry berkenaan rahsia diri! Yang nie lebih kepada orang yang bekerjaya dan bagaimana nak kenali diri kita di tempat kerja. Stay tuned!




Rahsia dirimu sudah terbongkar!! [Part 1]

As Salam,

Masa kat kursus baru-baru ini, sy telah pelajari rahsia personaliti diri berdasarkan lukisan. Iya, hanya berdasarkan lukisan. Mesti pelik kan? Bagaimana sebuah lukisan itu menjadi ukuran personaliti diri kita. Bukan itu saje tau, kita dapat tahu cara pemikiran kita, kelebihan, kelemahan yang ada pada diri tanpa kita sedari.Kalau kita tanya member3, mesti they'll akan puji jer. Kan kalau cakap lebih3, tak pasal3 cari masalah plak. Hehe..

Untuk tu, korang kena lukis something tau. Tapi tapi tapi, mesti jujur sejujurnya. Sy akan sertakan jawapan untuk setiap jenis lukisan yang korang buat. Sebelum siap lukisan, jangan tengok jawapan ye! Kalau tak, korang tak kan tahu sejauh mana personaliti korang sendiri. Ingat, jujur okeiyhh!!

Okeiy, first of all, korang pergi cari kertas dan pen@pensil@ cat yang sewaktu dengannya. Kita nak mulakan dah nih!! Let's goo!!

Lukiskan gambar2 seperti dibawah di atas sebuah kertas. Lukis satu page sahaja ye!

Page pertama:

  1. Lukiskan sebuah pokok
Then, gunakan page yang sebelah lagi untu lukiskan benda3 nih. Ready? Gooo!

  1. Kotak
  2. Kuda
  3. Tangga
  4. Bunga
  5. Ribut Taufan

Masa lukis, jangan tengok lukisan orang lain tau. Yang penting, kena lukis berdasarkan ilham dan perasaan sendiri. Biarlah kuda yang korang lukis tu nampak macam kucing ke arnab ke, asalkan ianya daripada ilham korang sendiri. Then, baru la kita akan ketahui rahsia yang tak pernah kita tahu dalam diri kita. Bak kata penceramah hari itu, lukisan yang dilukis tanpa sedar merupakan satu ilham dan sukma yang diberikan kepada setiap insan. Setiap satunya merupakan satu keistimewaan kerana itu lah diri kita sebenarnya. 

Jawapannya dalam next entry ye! Kalau tak, panjang berdepa la entry nih!