Thursday, December 27, 2012

Perjuangan hampir ke penghujung

As Salam,

Jam menujukkan hampir pukul 11.00 malam dan sy masih berada bersama dengan buku-buku untuk ditelaah. Esok adalah antara hari yang paling sy nantikan sejak dari 4 tahun yang lalu. Esok jam 11 pagi akan tamatnya perjuangan sy sebagai seorang mahasiswa. Dan ya, esok, 28/12/12 jam 8.30 pagi sy akan menduduki peperiksaan untuk subjek terakhir sebagai pelajar Ijazah Sarjana Muda Pengurusan (Kepujian). Berdebar-debar rasanya, gembira, terharu tak dapat nak diungkapkan. Setelah sekian lama mengharungi segala kesusahan menempuhi alam pekerjaan dan belajar dalam satu masa, ianya amat sukar untuk diucapkan dengan kata-kata. Satu kepuasan lahir dalam diri dan akan ku buktikan bahawa diri ini juga mampu untuk berjaya, menggengam segulung ijazah. 

Mungkin tidak pernah orang lain mengerti betapa hati ini sakit apabila pernah dipandang rendah, dipandang tiada nilai hanya kerana tiada segulung ijazah dalam gengaman. Nilai hatiku hanya dipandang atas dasar segulung kertas ini semata-mata? Betapa kerdil nya diri dirasakan. Tak kan pernah luput dari ingatan. Semangatku kuatkan, pegangan ku kemaskan, saat itu diri berjanji akan berusaha untuk berjaya, menempuhi cubaan dan dugaan. Hari ini sy mampu untuk tersenyum puas. Jauh sekali untuk menunjuk, riak kepada orang lain, tapi sebagai penghargaan kepada diri sendiri. 

Dalam perjuangan ini, hanya Allah yang mengetahui kesusahan, kesakitan dan dugaan yang terpaksa dilalui. Pernah ku jatuh sehingga rebah dipangkuan bumi, namun Dia meminjamkan sedikit kekuatan kepada diri ini untuk terus bangkit dan bangkit mengharungi segalanya.   Sungguh, tanpa hikmahNya, perjuanganku tak kan pernah sampai sehingga ke hari ini. Terima kasih Ya Allah. Syukur syukur syukur alhamdullillah.

Namun ku tahu, perjuangan yang hampir kepada penghujung ini hanyalah satu permulaan. Permulaan kepada sebuah kehidupan baru.






Monday, December 24, 2012

Bila nak siap nih!!

As Salam,

Jam dah menujukkan 4.35 petang dan ku masih bergelimpangan dengan fail di atas meja. Bila nak habis la kerja nie weii??! Jam 5.00 nak balik dah. Tak kira.

Ehem3..esok cuti ye! Jangan buat3 rajin plak datang kerja. Ahakz!








Kemanisan sebuah ujian

As Salam,

Di setiap kelebihan, dititipkan setiap  kekurangan,
Di setiap kelemahan, telah dititipkan sebuah kekuatan,
Di setiap dukacita, telah dititipkan sebuah senyuman,
Di setiap keraguan, telah dititipkan sebuah harapan.

Apabila kita telah redha pada sesuatu yang mengecewakan hati kita, maka percayalah Allah akan menggantikan kekecewaan itu kepada sesuatu yang tidak pernah kita jangkakan. Allah tidak pernah menjanjikan bahawa langit itu selalu biru, bunga selalu mekar dan mentari selalu bersinar. Namun, Dia akan memberi pelangi di setiap badai, senyuman disetiap air mata, berkah disetiap cubaan dan jawapan di setiap doa.

Kita telah diuji dengan sedikit kepahitan untuk merasai sejuta kemanisan. Kadang kala kepahitan yang dirasai tidak dapat diertikan dengan hanya kata-kata. Kerana bila hati dilukai, perasaan dikhianati, jiwa akan menyendiri. Tika itu, kita akan merasakan betapa keseorangan, tiada hala tuju, hilang segala semangat kerana seolah-olah takdir mempermainkan kita. Kita juga sering lupa, kadang kala Allah sengaja memberi kita kesakitan, kesunyian dan keseorangan kerana Dia rindu mendengar tangisan kita, mengadu dan bersujud kepadaNya. Ya, kadang kala kita selalu lupa cinta untukNya kerana terlalu mengejar cinta insani.

Setiap yang berlaku semua hikmahnya. Tiada apa pun yang berlaku walau sebesar zarah tiada penyebabnya. Cuma kita yang selalu alpa. Sampai masanya, kita hanya sedar dan bersyukur kenapa ianya berlaku. Indahnya percaturan takdir Ilahi. Dia lebih mengetahui.

Pada suatu masa, Allah berjanji semua itu akan indah bila tiba waktunya. Dan ya, ianya pasti berlaku. Syukur alhamdullilah, diri ini telah diberi peluang untuk merasai kemanisan sebuah ujian.

Fantasi Atau Realiti

As Salam,

Fantasy becomes a reality! Yeahh..
Selalunye kita akan tengok watak2 fantasi kat tibi je kan. Pernah tak terfikir dioarang nie betul2 wujud ke tak?

Check it out!




















Sunday, December 23, 2012

Petang hari

As Salam,

Hari yang sangat redup. Hujan tak berenti3 dari pagi tadi. Ingatkan dah tak hujan sebab tadi nampak cam cerah je langit. Tup3, lebat yang amat. Sejuk3..

SKT dah siap diisi. Fuhh! Lega. Dapat markah berapa la agaknya tahun nie. Bila cek kalendar tadi, baru teringat yang esok ada appointment dengan someone dari company esok. Nasib baik teringat, kalau tak kalut di buat nye nak siapkan folder segala bagai. Thank God!

Hari ni lunch kat Secret Resipe. Boleh jalan kaki je, sebab depan USM nie jer. Kalau nak drive, alamatnya tak masuk kerja la sampai sekarang. Jem teramat sangat tau! Nasib baik jugak bawak payung sekali. Time nak  balik, hujan dengan lebatnya melanda bumi KK yang jem terlajok nih. Zira cuti gi melacong kat Langkawi plak time hujan3 nih. Sedih tak dapat jumpa dia hari nie. Ouchh..miss her deeppppply! Hopefully dia dah masuk kerja la esok.

Eh, Ariani ada buat sale kan sekarang? Ternampak sign kat depan nie masa nak datang kerja tadi. Fuhhh..hala tuju petang nie dah dikenal pasti! Stay kat KK memang best, semua benda depan mata jer. Tak payah nak masuk bandar dah. Sebab tu la akhir bulan selalu pokai. Ahakz!

Jom sambung buat kerja plak. Lagi sejam setengah nak balik. Lalalala..




Tersangat best makan kek nie buat desert. Nama kek nie Turkish someting la. Tak ingat dah. Tapi tersangat3 best. Ingatkan Indulgence yang paling hot kat sini.


Our feveret..Blended mocha espresso
Kalau keluar makan, tak kan pernah beli dua gelas air. Selalu nye satu je la.
He said that sharing is caring! Mengade le terr..:p

Mulakan kerja!

As Salam,

Selamat pagi dunia yang indah. Hari ni sy dah stat kerja balik tau. Lepas seminggu bercuti. Wahh.. sangat rindu dengan opis ku! Masuk3 je opis, berlambak fail dan kertas3 atas meja. Fine! 

Kat opis hari nie duk kalut isi SKT. Kiranya penilaian tahunan untuk staf gov la. Okeiy, masa untuk bodek bos! Ahakz!!

Konon3nya semangat gila la kan nak start buat kerja nih, ali3 perut berbunyi plak dah. Lapar la terrr. Breakfast dulu la sebelum buat kerja, kan tak pasal3 monyok semacam je nanti kan. Nak tunggu lunch lambat lagi woi. Nak makan apa ye lunch jap lagi?? Hurmmm..*plak dah*

Dah, jom sambung kerja balik! Nak isi SKT nih. Kan tak pasal3 boleh markah sikit karang. Huahua..
Daaa!

Happy Birthday Brother in Law!!

As Salam,

On a special day like this,
We just want you to know that 
It is really awesome to have a much
Cool and lovely brother like you!!

Happy birthday to my only one brother in law!!
22.12.2012











May you  have a very special birthday filled with everything your heart desires and may all your birthday wishes come true.
We are lucky to have your as our brother in law!!


Love, peace and happiness always,
Angah, Acik, Adik.
Butak and d geng.