Sunday, August 24, 2014

Resepi: Puding Jagung Kastard

Assalamulaikum dan hai..

Hari ini hari sharing resepi sedunia
haha..rajin plak haku nak update belog hari ini
siap share resepi bagai..demam ke apa? haha
biasalaaa..sejak-sejak jadi bini orang ni kena rajin masuk dapur
nak pikat suami kena pikat perut dia dulu..haha
tambah-tambah suami tak suka makan kat luar..alahaiii
Okeiy, hari selasa lepas rasanya datang mood rajin tahap maksima nak buat puding jagung kastard
dah lama nak makan tapi tak terbuat
hari itu masa pergi mydin, tergrab sweet corn dalam tin.. *tergrab kah?!
so..mula lah tanya pak cik google macam mana nak buat puding jagung kastard

So, ni bahan-bahan yg diperlukan:

  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 tin jagung (sweet corn) jenis creamy
  • 1 tin susu cair
  • 1 1/2 cawan gula pasir
Cara-cara:
  • Bancuh tepung kastard dengan air sehingga sebati
  • Kemudiaan, masukkan semua bahan-bahan lain dan bancut rata- kacau
  • Masukkan adunan tadi ke dalam kuali dan masak dengan menggunakan api kecil (sy prefer guna kuali sebab senang nak kacan dan nak basuh lepas tu)
  • Masak adunan sehingga masak - adunan akan menjadi kental dan berkilat (ambil masa lebih kurang 10-15 minit jugak la)
  • Dah nampak berkilat, tutup api.
  • Masukkan ke dalam loyang atau bekas yang nak guna.
  • Sejukkan dulu sebelum masukkan dalam peti sejuk
  • Siap! 


Gambar by pak cik google..yg kite tak sempat nak snap. Tapi macam ni rupanya.

Puding jagung kastard sedap makan sejuk-sejuk tau. Nikmat dia lain..haha

Selamat mencuba!

p/s: sedang godek-godek cari resepi puding lain plak! Any idea??






Throwback: Kad raya by Adobe Photoshop CS6

Assalamualaikum dan hai..

Ni throwback punye story
sebab dah tertunda sebulan lamanya..hihi
saje nak share kad raya buatan sendirian berhad
sekarang sedang belajar godek-godek Adobe Photoshop CS6
Mula-mula stress jugak nak buat sebab tak reti lagi nak explore adobe ni
cuma belajar melalui you tube je
hehe..kria pandai jugak la haku nih! haha
Hasilnya macam gini la..boleh laaaaa untuk first time adobe photoshop user macam haku nih!

Kad raya familyku

Kad raya family in law

Kad Raya Office

Kad Jemputan Majlis Raya office lusa! hehe
So, siapa-siapa yang tengah nak belajar adobe tu,
dinasihatkan supaya mempunyai tahap kesabaran semaksima mungkin
bagi mengelakkan anda membaling komputer ke dinding! haha


Resepi: Puding Triffle

Assalamualaikum dan hai..

Minggu lepas sy buat puding triffle.
Special request by hubby
Ingatkan nak buat kek, tapi hubby tak nak
request nak puding triffle plak..
hehe..apa lagi..start google mengoogle la macam mana nak buat
rupanya tak susah pun nak buat puding triffle ni
cuma banyak sikit la kena beli bahan-bahan
kalau buat dadih tu simple je kan

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Swiss Roll satu kotak
  • 1 kotak kristal jelly
  • tepung kastard
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin besar fruit cocktail 
  • Air- sukat 1 tin susu cair
  • Last...gula!

Cara-cara nak buat:

Langkah 1:
  • Swiss roll dipotong..sederhana saje, jangan nipis sangat 
  • Susun potongan swiss roll tadi dalam bekas yang nak buat triffle nanti (guna bekas kaca yang lebar, nampak comel je lepas siap..colourful tau)
  • Swiss roll tu susun rapat-rapat tau
  • Lepas tu, renjiskan sedikit air cocktail (air sahaja tanpa buah) ke atas swiss roll..biar air buah mendap dalam kek sama..moist gitu
  • Then, put aside
Langkah 2:
  • Gunakan bekas lain..mangkuk besar pun boleh
  • Masukkan 3 sudu besar tepung kastard
  • Tuangkan 1 tin susu cair
  • Masukkan air menggunakan tin susu cair yang sama
  • Then, kacai-kacau bagi sebati tepung dengan campuran air dan susu cair
  • Lepas dah sebati, masukkan ke dalam periuk dan panaskan
  • Buka api slow-slow je tau..
  • Masukkan pula 3 sudu gula besar
  • Sentiasa kacau adunan..sehingga adunan menjadi pekat
  • Lebih kurang 5-10 minit ..lenguh jugak tangan nak mengacau je..nanti adunan akan jadi pekat dan berat..kacau sampai  ke permukaan tau

Langkah 3:
  • Tuangkan adunan (langkah 2) tadi ke atas lapisan swiss roll yang dipotong comel-comel tadi
  • Kena tuang cepat-cepat tau..kalau lambat, cepat beku plak..tak cantik dah
  • Ratakan sehinga seluruh permukaan..kasi licin sikit..hehe

Langkah 4:
  • Untuk lapisan yang ketiga, taburkan fruit cocktail
  • Jangan tuang sekali dengan air fruit cocktail tau..nak lebih secure, asingkan terus air dengan buah
  • Ratakan buah-buah cocktail sehingga menutupi lapisan kedua..depends la nak letak banyak ke sikit buah cocktail tu..me suka letak banyak..hehe

Langkah 5:
  • Untuk lapisan keempat @ lapisan teratas, kita sediakan jelyy plak. Guna jelly segera saje, kristal jelly nona..yang tu memang famous dan best..
  • Masukkan 400ml air ke dalam periuk (arahan untuk buat jelly ada di kotak bahagian belakang)
  • Kemudian masukkan 1 kotak kristal jelly ke dalam air yang dipanaskan tadi
  • Kacau sehingga campuran jelly itu larut..lebih kurang 5 minit saje
  • Tutup api bila jelly dah larut
  • Tuangkan cecair jelly ke atas lapisan buah-buah cocktail tadi
  • Biarkan sejuk dahulu di bawah kipas sebelum masukkan ke dalam peti sejuk selama 1-3 jam
  • Dah hasilnya 
-
-
-
-
-
-
-
-
-



Hehe..sy buat banyak bekas sebab hubby nak bawak pergi ofis sekali..dan satu bekas untuk kakak nak bawak balik..hihi
Nampak tak kesedapan puding triffle Chef Rina kat situ? huahuahua

Selamat mencuba!!

p/s: suka sangat bila hubby cakap sedap! sumber inspirasi makanan..haha



Projek buat dadih

Assalamualaikum dan hai..

Projek weekend minggu ini ialah buat dadih.
Hehe..hubby suka sangat makan ala-ala puding gini..
Minggu lepas sy buat puding triffle dan kek kastard jagung..
nasib baik menjadi..
baru cuba-cuba nak start  buat puding
borink la asyik makan kek je kan
lagipun sekarang ni musim panas
best kalu makan puding-puding gini
sejuk la sikit tekak ni
Tak sempat nak snap picture masa buat dadih
tapi senang je nak buat
guna serbuk dadih segera. senang dan cepat siap

Bahan-bahan nak buat dadih:
3000ml air kosong (kalau tak ada alat sukatan, boleh guna botol mineral 1.5L untuk sukat (1.5L x 2 botol = 3000 ml)
100 gram gula
1 tin susu cair (390ml @ 400ml)
1 bungkus dadih segera (depends atas fav masing-masing nak perisa apa)


Nak masak dadih tak susah. Senang sangat je.
Didihkan air dalam periuk bersama dengan susu cair.
Selepas mendidih, padamkan api dan campur kandungan dadih tadi.
Masukkan gula dan kacau sehingga sebati.
Bila dah sebati, tuang dalam bekas acuan.
Masukkan dalam peti sejuk untuk bekukan!
Kan dah siap! Senang je..hehe

1 serbuk dadih sy blh dapat dlm 30 bekas seperti gambar kat atas ni
Hubby siap pack bawak pergi ofis..10 bekas plak tu..hehe

Nanti kita share resepi puding triffle plak ye!