Monday, December 10, 2012

Awas! Kata Laluan Paling Popular Di Gunakan.

As Salam,

Pernah tak dengar Bruce Force? BF itu adalah kaedah untuk mendapatkan kata laluan yang paling banyak digunakan oleh geng3 hackers (penggodam). Serangan ini akan cuba untuk gunakan gabungan kesemua characters yang mungkin digunakan sebagai kata laluan. Gambar kat bawah nie merupakan antara kata laluan yang sering digunakan oleh pengguna.


Top 20

Top 50
Sesiapa yang gunakan password seperti kat atas nie, sebolehnya tukar la kepada yang lain ye. Kan tak pasal3 kena hack plak. Kalau korang ada akaun facebook @ twitter @ instagram dll, jangan gunakan kata laluan yang sama untuk semua akuan. Ia akan memudahkan kerja3 si hackers nie. Selain tu, kata laluan perlulah ditukar 6 bulan sekali agar ianya tidak mudah dikesan oleh hackers. Satu lagi, akaun bank tu, biarlah yang berbeza daripada laman sesawang nih. Tak pasal3 duit pun melayang karang. Sape nak jawab?


No comments:

Post a Comment